IT-utstyr i fysikkundervisningen

Av

Harald Pleym

Avdeling for teknologiske fag

Høgskolen i Telemark, 3914 Porsgrrunn


 

Ved en ren tilfeldighet kom jeg over Fysikklæreren, som Lars Olav Tveita på Sjøkrigsskolen har lagt ut på websiden

http://www.hordaland.vgs.no/fysikk/ . La meg først gi ros til Tveita med flere for dette positive initiativet, fint redigerte sider og mange nyttige lenker for fysikkinteresserte. Jeg har skummet gjennom det meste av det som er lagt ut, og i den sammenhengen festet jeg meg spesielt ved IT-utstyr i fysikkundervisningen (Februar 1998) og siste nytt 31.05.99, nye simuleringsforsøk.

Simuleringsforsøkene viser hvor mye fint man kan få til dersom man behersker Java-programmering. Men foreløpig er det vel de færreste av lærerne, for ikke å snakkke om elever/studenter, i videregående skoler, høgskoler og på universitetene som behersker programmering i Java. Det man selvsagt kan ta i bruk, for demonstrasjonsformål , er ferdiglagete programmer der man fra en webside kan trykke på knapper å sette i gang forsøk der animasjon inngår, noe simuleringsforsøkene er et glimrende eksempel på.

Jeg vil gjerne gripe fatt i noe av det som nevnes om IT-utstyr i februar-nummeret 1998 og i den sammenhengen gi noen eksempler på bruk av programvare, som både lærere og elever i videregående skole og selvsagt også andre, kan skaffe seg til en pris av tredjeparten av en programmerbar og grafisk kalkulator. Og som da vil åpne muligheten for simuleringsforsøk i mange varianter i klasserommet, inkludert animeringer á la simuleringene i Java. Det man lager kan også med et tastetrykk konverteres til HTML-format , ferdig til å legges ut på websider, som dette dokumentet er et eksempel på..

Departementets IT-plan

Computer-algebraiske systemer

Maple som dataverktøy